Traductor

10 de novembre 2007

Les escoles del Cedre compleixen els seus 75 anys

Les escoles del Cedre o més formalment Col·legi Cervantes, compleixen els seus 75 anys. Com un alumne més de l'escola relate una part de les meues vivències. Vaig començar en 1964 i eren noves algunes situacions com que jo procedia de les Escoles del Patronat i vivia en el carrer l’Ermita, pel que havia de creuar la ciutat. Només coneixia a altres xiquets que ens havíem criat en l'Ermita de la Mare de Déu de Gràcia. Anava a les ecoles acompanyat del meu pare, portant-li una cartera i tornava passant per l'interior del mercat de la Plaça Colón. Havia de distreure'm en l'escola i en el camí, ja que a casa no teníem televisió. Creuar la 340 era una odissea diària.
El meu primer mestre va ser Don Enrique Viciano. Nascut en la ciutat i de caràcter fort, el recorde bondadós. Fins a la seua mort, el saludava afectuosament en el carrer amb el major dels meus respectes. Recorde la meua dificultat per a evitar de sesejar el meu castellà, per la nostra llengua a casa. Llegint a Toni Pitarch dies enrere, vaig recordar els dies que escoltava l'"himne espanyol", el “cara al sol” i el “por Dios, per la Patria y el Rey” i es desplegaba la bandera española abans de començar les classes. Mai sabré si el moderat del meu pare ho feia a posta l'arribar tard a l’escola o si jo em distreia massa des de la plaça de l'Església de la Sang a les escoles, però vaig cantar poques vegades tals cançons. Al menys no ho sabia això la meva àvia Carmen, carlista tradicionalista convençuda. Ens va ensenyar Don Enrique durant dos anys el que debía i m'estranye que sent un autentic “barallador” en el pati, mai vaig provar la seua “mustachina”, una vareta amb que ens pegava a les “yemes” dels dits. Dues coses curioses: la poc saborosa llet en pols que ens donaven durant el pati, per raons que desconec i les vacunacions orals i en el braç, de la qual encara tinc senyals.
Una anècdota especial va ser quan el pare del meu amic Román, regidor de l'Ajuntament de a les hores, es va presentar en l'escola per a investigar la desaparició dels pilots laterals dels cotxes Gordinis del poble. La seua cara, patètica al veure alçar-se al seu fill com un dels implicats.
L'últim any es va jubilar Don Enrique i vaig passar a Don Cecilio Díez, qui procedia de Castella i ens havia de preparar per a passar al següent any a l'Institut que acabaven d'inaugurar eixe any. Era més distant, però molt interessat a ensenyar. Parlava francès i es va enfadar amb mi quan vaig optar per estudiar anglès. Vaig guanyar un premi provincial de redacció, dotat amb 500 pessetes , que vaig ingressar en la meua primera llibreta bancària. Em va impressionar la mort de la mare del company de pupitre i em torbava el pujar al segon pis per a parlar amb el director, Don Antonio Armelles, anys després assasinat, on estaven les aules de les xiques i ja començava a preguntar-me les questions relacionades amb el sexe opost. A Don Cecílio el veia sovint amb bicicleta per la ciutat ja que va tirar arrels amb la seva família en el poble i sempre el recordava amb admiració. Van ser aquestos tres anys grats per al record, com per a qualsevol alumne d'aquesta entranyable escola.
Per a molts anys ! .

3 comentaris:

TONI PITARCH ha dit...

Paco: te felicite per aquest post, ja que m'identifique amb quasi tot el que dius. Jo anava a una altra aula i un altre mestre, però també era un alumne "De la CArretera per amunt" (així he titulat un article per al llibre que editarà el col·legi amb motiu d'aquest aniversari). Pense que podries enviar aquestes reflexions al C.P. Cervantes (12002853@edu.gva.es) per correu electrònic... igual arribes a temps i te les inclouen en la publicació.

Anònim ha dit...

Jo vivia instal.lat en el pupitre del costat. Recorde que es va armar una gorda quan va morir el papa Joan XIII. Ho varen celebrar mirant la tele i jugant perque deixaren de fer classe. Jo també soc fill pedagògic de Don Enrique i sí vaig provar la seua vareta i també li dec les matemàtiques que ara conec a Don Cecilio, un mestre dels números.
Els meus records al pati estàn lligats a una "navajeta" i uns montons de terra per a ratllar el piso i fer reparticions de terres que ni el Rei Jaume. També recorde tirar de navalleta desde el colze o des de el genoll. I els díes de plutja saltar per la finestra i escapar-se pel poble mentres els mestres passetjaven pel passadis central de l'escola.
Xavier Latorre.
El teu bloc està força bé, ¡eh neng!

Paco Montañés ha dit...

Tot un honor, Xavi, rebre la teua visita. Recorde, ademes de tu, en el pupitre de davant Ismael Vilanova i Rafa Castelló i en el de darrere Juan Pitarch i Ricardo Cabedo. T'he pillat?.
Bons records d'aquella època, però tinc una pregunta per a tu, però ja en relació al curs de COU a l'any 1973: On estàveu Miguel Safont i tu en l'exposició del treball sobre “destape” en l'assignatura de religió amb “el Fervoroso”? Jo recorde que vaig ser l'únic suspès del curs … i quan t'escolte en la ràdio com un acreditat periodiste, m'ho pregunte ... encara que com la ultima vegada que ens saludarem, no se si baixaves o pujaves al Penyagolosa. Salutacions cordials.
Paco Montañés.